![]() |
Bağışıklığı güçlendirmek için hangi besinler tüketilmeli? |
Bağışıklığı
güçlendirmek için hangi besinler tüketilmeli?
Yaşamın her
döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu
nedenle, beş besin grubunda bulunan çeşitli besinler yeterli miktarlarda
alınmalıdır.
Besin
Grupları:
- Süt ve ürünleri grubu
- Et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar grubu
- Ekmek ve tahıllar
- Sebze
- Meyve
Bağışıklık
sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan
vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi
sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi
meyvelerin tüketimi önemlidir. Mevsimine uygun en az 5 porsiyon meyve (2
porsiyon) ve sebze (3 porsiyon) tüketilmesi önerilmektedir.
3.E vitamini
de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer
enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmaktadır. E vitaminin iyi kaynakları
olan; yeşil yapraklı sebzeler , kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi yağlı
tohumlardır. Günlük olarak mevsimine uygun 3 porsiyon sebze, 15-20 adet fındık
(30 gr) veya 5-6 adet ceviz (30gr) ve haftada 2-3 defa kurubaklagil (mercimek,
kurufasulye, nohut)tüketilmelidir.
Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D
vitamini, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve
besinlerde pek fazla bulunmaz. Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları,
vücudun D vitamini gereksiniminin karşılanamamasına neden olmaktadır. Özellikle
kış mevsimde havanın güneşli olduğu zamanlarda mümkün olduğunca güneşten
faydalanılmalıdır. Balık; D vitamini,beyin fonksiyonlarının gelişimi için
gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot
mineralleri ve E vitamini içerir.Bu nedenle kış aylarında haftada 2-3 kez balık
tüketilmelidir.
Kış
aylarında genellikle meydana gelen beslenme alışkanlıklarının başında, daha
yağlı yiyecekleri tüketmeye olan eğilimdir. Yağ tüketimine özellikle dikkat
edilmeli, katı margarinden kaçınılmalı, aşırı yağlı etler tüketilmemelidir.Kış
aylarında vücut ağırlığı kontrolünün sağlamasında; basit karbonhidrat olan saf
şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl
ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları
yerine sütlü tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmelidir.
Hareketsizlik
nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesinde posa içeriği yüksek kuru
baklagillerin tüketilmesi (haftada 2-3 kez) ve düzenli fiziksel aktivite
yapılması önemlidir.
Vücut
ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı gerekmektedir. Yeterli sıvı
alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut
fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve
vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol
oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının
karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih
edilmelidir.Genellikle kış aylarında özellikle çocukların sevdiği sebzeler
azdır.
Çocuklara pırasa, kereviz, ıspanak gibi kış sebzelerini zorlayıcı
tavırlar ile yemek yemelerini sağlamak birçok anne için problemdir. Bu nedenle
ısrar etmek yerine bu sebzeleri değişik şekillerde sunmak belki de daha faydalı
olacaktır. Örneğin; kereviz yemeğini sevmeyen çocuğunuza, bu sebzeyi
rendeleyerek, yoğurda karıştırmak, içine bir miktarda ceviz ekleyerek çocuğa
sunmak, aynı şekilde ıspanak yemeğini sevmeyen çocuklara, ıspanağı bir iç
olarak kullanarak; börek, poğaça ya da krep yapılması ve çocukların bu
besinleri tüketmeleri sağlanmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder